::::::::::: [ H O M E ]    [ M A P A ]    [ K O N T A K T ]    [ P R A S A ] :::::::::::::::::::::::...........
16 grudzień 2002
Słodka rewolucja - czyli izoglukoza zamiast cukru w każdej kuchni...
   
05 grudzień 2002
Izoglukoza najnowszą bronią Samoobrony...
   
 

Słodka rewolucja !

Moja przyjaciółka zapytała mnie niedawno czy słyszałam coś o izoglukozie? Co za dziwna nazwa. W pierwszym odruchu pomyślałam, że nic nie wiem na ten temat, szybko jednak przypomniałam sobie niedawne migawki z programów informacyjnych czy newsy z gazet informujące o strajkach rolników, żniwach, skupie pszenicy i problemach rolników ze sprzedażą zbóż...

Coś mi zaświtało w głowie: tak, już gdzieś słyszałam to słowo.
Izoglukoza. To chyba cukier prosty, który uzyskuje się właśnie z pszenicy. Tylko wciąż nie wiem, dlaczego tyle wokół niej zamieszania.? Czyżby izoglukoza miała zrewolucjonizować polski rynek rolny, cukierniczy i konsumencki.

Czy teraz zamiast cukru będę używała izoglukozy do słodzenia kawy i herbaty. ? Chyba jednak nierzetelnie śledziłam te wszystkie informacje w prasie i telewizji i musze się o izoglukozie dowiedzieć czegoś więcej. A nuż okaże się, że to prawdziwa rewolucja w mojej kuchni.....
Cóż trudno sobie wyobrazić życie bez cukru, który od stuleci zawsze znajduje miejsce na każdym stole

Co to jest izoglukoza ?

Izoglukoza jest bezbarwnym, przezroczystym syropem stanowiącym wodny roztwór cukrów, wyprodukowanym z pszenicy. Jest doskonałym źródłem cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Od dawna już wiadomo, że cukry proste są doskonale przyswajane przez organizm człowieka. Izoglukoza doskonale rozpuszcza się w wodzie, oznacza się wysoką stabilnością mikrobiologiczną i może być przechowywana w temperaturze pokojowej. Nie jest także produktem modyfikowanym genetycznie.

Słodka rewolucja ?

Czy izoglukoza jest w stanie zrewolucjonizować polski rynek konsumencki. Trafić masowo do każdej kuchni, stać się popularnym słodzikiem? Biorąc pod uwagę wszystkie jej zalety z pewnością już wkrótce używać jej będzie mogła każda gospodyni domowa.
Izoglukoza ma mnóstwo zalet. Główną z nich jest uwypuklenie owocowego smaku i zapachu końcowego produktu. Napój sporządzony na bazie izoglukozy jest orzeźwiający i bardzo smaczny. Dzięki swej klarowności i przejrzystości idealnie nadaje się do słodzenia bezbarwnych napojów np. toniku. Stosuje się ją również w napojach izo-, hipo- i hipertonicznych dla sportowców, aby przedłużyć dostarczanie energii dla organizmu. Glukoza jest bardzo szybko przyswajana do krwioobiegu, natomiast przyswajanie fruktozy trwa znacznie dłużej. Dzięki temu można stale dostarczać organizmowi potrzebnych węglowodanów przez dłuższy okres. Kolejna zaleta produktów przygotowanych na bazie izoglukozy to stabilność smaku., gdyż nawet długi okres przechowywania produktu nie spowoduje zmiany walorów smakowych. Kombinacja cukrów prostych w izoglukozie daje bardzo przyjemne odczucie słodyczy, którą znamy z owoców i warzyw. Doskonale rozpuszcza się w wodzie i odznacza się wysoką czystością mikrobiologiczną.


Tak, to doskonałe informacje. Ciekawe tylko skąd moja przyjaciółka wiedziała więcej niż ja?
Jestem zaskoczona informacją, że połowa produktów z mojej lodówki, soki , które tak lubię , dżemy, powidła a nawet pyszne , kruche ciasteczka zawierają izoglukozę. Nawet piwo i pikantny majonez ???
Myślę, że teraz już zapamiętam tę nazwę. Może już wkrótce pojawi się ona na moim stole i będę ja mogła wykorzystywać także do słodzenia kawy, herbaty i innych potraw....
Skoro jest taka dobra i zdrowa...

::::::::::: c o p y r i g h t   E D W I N   F I L M   2 0 0 2 ::::::::::