::::::::::: [ H O M E ]    [ M A P A ]    [ K O N T A K T ]    [ P R A S A ] :::::::::::::::::::::::...........
16 grudzień 2002
Słodka rewolucja - czyli izoglukoza zamiast cukru w każdej kuchni...
   
05 grudzień 2002
Izoglukoza najnowszą bronią Samoobrony...
   
 
Właściwości izoglukozy

Izoglukoza jest bezbarwnym, przezroczystym syropem stanowiącym wodny roztwór cukrów, wyprodukowanym z pszenicy. Jest doskonałym źródłem cukrów prostych: fruktozy i glukozy. Od dawna już wiadomo, że cukry proste są doskonale przyswajane przez organizm człowieka. Izoglukoza doskonale rozpuszcza się w wodzie, oznacza się wysoką stabilnością mikrobiologiczną i może być przechowywana w temperaturze pokojowej. Nie jest także produktem modyfikowanym genetycznie.

W zależności od potrzeb odbiorców produkowane syropy mogą charakteryzować się różnym stopniem słodyczy, który jest uzależniony od rodzaju dominującego ilościowo węglowodanu, uzyskiwanego w wyniku zastosowanego do hydrolizy skrobi enzymu.

Jako największe zalety syropów należy wymienić:

  • regulację struktury i konsystencji produktu
  • zdolność karmelizacji
  • zdolności fermentacyjne
  • uwypuklenie walorów smakowych
  • obniżenie punktu zamarzania
  • dobrą rozpuszczalność
  • działanie antykrystalizacyjne
  • polepszanie wyglądu i uwypuklenie koloru produktu
  • zapewnienie słodyczy.
::::::::::: c o p y r i g h t   E D W I N   F I L M   2 0 0 2 ::::::::::