::::::::::: [ H O M E ]    [ M A P A ]    [ K O N T A K T ]    [ P R A S A ] :::::::::::::::::::::::...........
16 grudzień 2002
Słodka rewolucja - czyli izoglukoza zamiast cukru w każdej kuchni...
   
05 grudzień 2002
Izoglukoza najnowszą bronią Samoobrony...
   
 

Gdzie stosowana jest izoglukoza ?

Izoglukoza wykorzystywana jest w wielu gałęziach gospodarki, przede wszystkim jednak w przemyśle spożywczym.

Spożywamy ją na codzień w napojach, sokach, dżemach a nawet chlebie !

Wykorzystuje się ją min do słodzenia napojów , soków i nektarów, owocowych wsadów jogurtowych, w ciastkarstwie ( np. do produkcji biszkoptów czy pierników), ketchupów , sosów sałatkowych, sosów pomidorowych i majonezów ,w browarnictwie (fermentacja oraz dosładzanie piwa), polew i sosów do lodów i ciast a także do produkcji dżemów , konfitur i marmolad.

Izoglukozę wykorzystuje także przemysł fermentacyjny i gorzelniczy, koncerny farmaceutyczne ( np. do słodzenia syropów) , stanowi także dodatek do napojów izotonicznych i energizerów.

Ponad to izoglukoza może znaleźć zastosowanie w kuchni – jako zastępstwo cukru w domowych przetworach, dodatek do ciast, deserów czy kompotów, do dosładzania nalewek czy domowego wina, przygotowywania pysznych koktajli oraz drinków a także do kandyzowania owoców. Dzięki zawartości fruktozy, która potocznie zwana jest cukrem gronowym (występuje m.in. w winogronach, jabłkach, pomarańczach), gotowy napój lub potrawa odznacza się wzmożonym smakiem i zapachem owocowym.

::::::::::: c o p y r i g h t   E D W I N   F I L M   2 0 0 2 ::::::::::