::::::::::: [ H O M E ]    [ M A P A ]    [ K O N T A K T ]    [ P R A S A ] :::::::::::::::::::::::...........
16 grudzień 2002
Słodka rewolucja - czyli izoglukoza zamiast cukru w każdej kuchni...
   
05 grudzień 2002
Izoglukoza najnowszą bronią Samoobrony...
   
 

Publikacje związane z tematem izoglukozy

wtorek, 6 sierpnia 2002
SŁOWO POLSKIE

Pod Urzędem Wojewódzkim protestowało wczoraj około 40 rolników - Przyszło nas tu tak niewielu, ponieważ reszta stoi w kilkunasto- kilometrowych kolejkach pod elewatorami albo kosi zboże - tłumaczył Janusz Gargała z Dolnośląskiego Komitetu Protestacyjnego Rolników Producentów Pszenicy.

Protestujący domagają się zwiększenia przez Agencję Rynku Rolnego limitu skupowego. W tym roku dolnośląscy rolnicy są w stanie zebrać około miliona ton zboża. Tymczasem ARR w ramach interwencyjnego skupu dopłaci jedynie do 388 tys. ton pszenicy i 40 tys. ton żyta. To zdaniem protestujących za mało. Za tonę pszenicy z agencyjną dopłatą rolnicy otrzymują 550 zł. Bez dopłat - około 360 zł.



poniedziałek 18 listopada 2002
SŁOWO POLSKIE

Rolnicy dostarczający pszenicę stracą zbyt, cztery młyny nie będą miały dla kogo pracować, a podwrocławski zakład wart 90 mln dolarów trzeba będzie zamknąć. Tak może się staś jeśli do 9 grudnia Polska nie wynegocjuje z Unią Europejską większego limitu na produkcję izoglukozy.

Izoglukoza zastępuje cukier buraczany w produkcji napojów bezalkoholowych i dżemów. W Polsce jedynym jej producentem jest firma Cargill z podwrocławskich Bielan. Fabryka powstała w 1996 r. i do tej pory prężenie się rozwijała. Teraz jej zbyt zależy od naszych negocjatorów z Unią Europejską, która - jak na razie - zaproponowała Polsce kwotę produkcji tej substancji na poziomie 6,2 tys. ton. To zdecydowanie za mało - uważają nasi negocjatorzy, którzy wnioskowali o dziesięciokrotnie większy limit.

Problem w ogromnej skali
Izoglukozę produkuje się z pszenicy, którą dostarczają rolnicy z Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Jest ona wstępnie przetwarzana w czterech młynach ...



środa, 7 sierpnia 2002
SŁOWO POLSKIE

Dla Wiesława Muraczewskiego, rolnika ze Ślęzy, nie ma znaczenia, czy sprzeda zboże przetwórcy krajowemu, czy zagranicznemu. Dlatego z dolnośląskim komitetem protestacyjnym żądają zwiększenia limitu produkcji izoglukozy dla amerykańskiego Cargilla. Ten zwrot jeszcze niedawno nie do pomyślenia farmerzy tłumaczą swą katastrofalną sytuacją.

Teraz za każdą cenę są zmuszeni się sprzedać - uważa Leszek Grala, wiceprezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej.
W Kobierzycach zawiązał się Dolnośląski Komitet Protestacyjny Rolników-Producentów Pszenicy. Jednym z jego głównych postulatów jest zwiększenie limitu produkcji izoglukozy dla firmy do 120 tys. ton. Da to przerób ok. 0,5 mln ton polskiej pszenicy rocznie.
- Rolnika nie interesuje, kto i po co skupuje ziarno. Dla nas ważne jest, żeby ktoś chciał kupować zboże i godziwie za nie zapłacić. Tutaj jest to Cargill, dlatego interesujemy się jego limitami i monitujemy o ich podwyższenie - wyjaśnia Teresa Mazurek, rolniczka z Pankowa w powiecie świdnickim.



LIST OTWARTY DO MINISTRA ROLNICTWA J. KALINOWSKIEGO

Szanowny Panie Ministrze,

W imieniu środowiska cukrowników i plantatorów zwracamy się do Pana z prośbą o zrozumienie naszych racji - w imię dobrze pojętego interesu polskich rolników.

1. W Polsce wytwarza się zbyt dużo izoglukozy. W zmodyfikowanym stanowisku negocjacyjnym jest zbyt wysoki limit izoglukozy - kosztem limitu cukru. Zwiększanie tego limitu ma i będzie miało dla polskich cukrowni i dla polskich plantatorów buraków cukrowych skutki katastrofalne.
2. Zwiększenie produkcji izoglukozy o każdy tysiąc ton ogranicza uprawę buraków cukrowych o 185 ha. Każdy kraj w Europie walczy o dobro plantatorów buraków i swojego przemysłu cukrowego.
3. Koncerny nabywające akcje polskich cukrowni płacą za kwoty produkcji wielkie sumy, podczas gdy jedyny zakład produkujący w Polsce izoglukozę, należący do amerykańskiego koncernu Cargill, kwoty produkcji otrzymuje za darmo. Uważamy, że kłóci się to z zasadą równości podmiotów wobec prawa.
4. W Unii Europejskiej produkcja izoglukozy jest ściśle limitowana. W krajach o dużej tradycji uprawy buraka cukrowego limitS produkcji izoglukozy z reguły nie przekracza 1% limitu produkcji cukru.
5. Polska ma długie tradycje uprawy buraka cukrowego. Jest trzecim co do wielkości ich producentem w Europie. Na polskiej ziemii powstała 200 lat temu pierwsza w świecie cukrownia oparta na burakach cukrowych. Nie niszczmy tej tradycji !

::::::::::: c o p y r i g h t   E D W I N   F I L M   2 0 0 2 ::::::::::